Fakulti Pengurusan Hospitaliti

Diploma Pengurusan Perhotelan

Kod Pengiktirafan                        : (R/118/4/0184) 01/24 (A 3693)
Tempoh Pengajian                       : 3 tahun (6 Semester )
Kemasukan                                  : Mei / Jun / Julai / Disember
Mod Pengajian                             : Sepenuh Masa
Yuran Pendaftaran                       : RM 550.00
Yuran Pengajian                           : RM 19,130.00 *Tidak Termasuk Asrama
Yuran Pengajian (Antarabangsa) : RM 25,300.00 *Tidak Termasuk Asrama
Yuran Asrama                               : Yuran Asrama Bermula Dari RM 120 - RM 350 Bergantung 
                                                        Pada Kategori Bilik


Syarat Kemasukan :
  1. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 Kepujian (kredit) termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu dan 2 mata pelajaran lain serta LULUS Bahasa Inggeris  atau;
  2. Lulus SPMV dengan Kepujian dalam Bahasa Melayu dan dua (2) mata pelajaran berikut:Ekonomi Rumahtangga/Teknologi Katering/Penyediaan dan Perkhidmatan Makanan/Teknologi Bakeri/Konfeksionari/Membuat Roti dan Pastri (Diutamakan) serta LULUS Bahasa Inggeris ; atau
  3. Lulus Sijil Kemahiran Hospitaliti KTIAM atau mana-mana sijil akademik yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajan Malaysia 
  4. Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia
Prospek Kerjaya:
  1. Pengurus Hotel
  2. Pengurus restoran
  3. Pemimpin dalam Penjualan, Tempahan dan FnB Hotel
  4. Eksekutif Perkhidmatan Pelanggan
  5. Barisan Eksekutif Dewan

 

Struktur Program 
Semester 1 Semester 3 Semester 5
  1. Pengajian Malaysia 2 Bahasa Malaysia 1 (Pelajar Antarabangsa) (MPU 1)
  2. English Language Proficiency 1
  3. Perkhidmatan Pelanggan (MPU 3)
  4. Pengenalan kepada Industri Hospitaliti dan Pelancongan
  5. Bahasa Arab 1 atau Bahasa Arab (Intensif)
  6. Prinsip Pengurusan Hospitaliti
  7. Tilawah Al- Quran
  1. Kemahiran Kulinari 2
  2. Praktikal  Perkhidmatan Makanan dan Minuman
  3. English For Specific Purpose 1
  4. Pengurusan Acara Hotel
  5. Operasi Perkhidmatan Makanan dan Minuman
  6. Komunikasi Perniagaan 1
  7. Keterlibatan Komuniti (MPU 4)
  1. Perancangan, Tata Letak dan Rekabentuk Hotel
  2. Keusahawanan dalam Industri Hospitaliti
  3. Aspek dalam Undang-undang Hospitaliti
  4. Prinsip Pemasaran Hospitaliti
  5. Pengurusan Sumber Manusia
  6. Pengurusan Pemakanan Dalam Islam

Semester 2 Semester 4 Semester 6
  1. Fiqh Ibadah
  2. Kemahiran Kulinari 1
  3. Asas Makanan
  4. Operasi Dapur
  5. English Language Proficiency 2
  6. Financial Accounting 2
  7. Bahasa Arab 2 atau
    Bahasa Arab (Ex- Intensif)
  8. Pilihan subjek MPU 3 dari fakulti luar
  1. English For Specific Purpose 2
  2. Prinsip Perakaunan Hospitaliti
  3. Operasi Kaunter Hadapan
  4. Operasi Pengemasan
  5. Prinsip Pengurusan
  6. Apresiasi Teknologi  Maklumat (MPU 2)
  7. Akidah & Akhlak
  1. Latihan Industri




10899045
Hari ini
Bulan ini
Keseluruhan
97
2474
10899045
         
  • Last Modified: Rabu 17 Februari 2021.

Hubungi Kami

  Kolej Universiti Islam Melaka 
Batu 28, Kuala Sungai Baru, 78200 MelakaMalaysia. 
  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
+606-3878382
  +606-3878411

Kekal berhubung :