Jumlah paparan: 6946
Diploma Pengurusan Perhotelan
Kod Pengiktirafan : (R/118/4/0184) 01/24 (A 3693)
Tempoh Pengajian : 3 tahun (6 Semester )
Kemasukan : Mei / Jun / Julai / Disember
Mod Pengajian : Sepenuh Masa
Yuran Pendaftaran : RM 550.00
Yuran Pengajian : RM 19,130.00 *Tidak Termasuk Asrama
Yuran Pengajian (Antarabangsa) : RM 25,300.00 *Tidak Termasuk Asrama
Yuran Asrama : Yuran Asrama Bermula Dari RM 120 - RM 350 Bergantung
Pada Kategori Bilik
Syarat Kemasukan : |
- Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 Kepujian (kredit) termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu dan 2 mata pelajaran lain serta LULUS Bahasa Inggeris atau;
- Lulus SPMV dengan Kepujian dalam Bahasa Melayu dan dua (2) mata pelajaran berikut:Ekonomi Rumahtangga/Teknologi Katering/Penyediaan dan Perkhidmatan Makanan/Teknologi Bakeri/Konfeksionari/Membuat Roti dan Pastri (Diutamakan) serta LULUS Bahasa Inggeris ; atau
- Lulus Sijil Kemahiran Hospitaliti KTIAM atau mana-mana sijil akademik yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajan Malaysia
- Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia
|
Prospek Kerjaya: |
- Pengurus Hotel
- Pengurus restoran
- Pemimpin dalam Penjualan, Tempahan dan FnB Hotel
- Eksekutif Perkhidmatan Pelanggan
- Barisan Eksekutif Dewan
|
Struktur Program
|
Semester 1 |
Semester 3 |
Semester 5 |
- Pengajian Malaysia 2 Bahasa Malaysia 1 (Pelajar Antarabangsa) (MPU 1)
- English Language Proficiency 1
- Perkhidmatan Pelanggan (MPU 3)
- Pengenalan kepada Industri Hospitaliti dan Pelancongan
- Bahasa Arab 1 atau Bahasa Arab (Intensif)
- Prinsip Pengurusan Hospitaliti
- Tilawah Al- Quran
|
- Kemahiran Kulinari 2
- Praktikal Perkhidmatan Makanan dan Minuman
- English For Specific Purpose 1
- Pengurusan Acara Hotel
- Operasi Perkhidmatan Makanan dan Minuman
- Komunikasi Perniagaan 1
- Keterlibatan Komuniti (MPU 4)
|
- Perancangan, Tata Letak dan Rekabentuk Hotel
- Keusahawanan dalam Industri Hospitaliti
- Aspek dalam Undang-undang Hospitaliti
- Prinsip Pemasaran Hospitaliti
- Pengurusan Sumber Manusia
- Pengurusan Pemakanan Dalam Islam
|
Semester 2 |
Semester 4 |
Semester 6 |
- Fiqh Ibadah
- Kemahiran Kulinari 1
- Asas Makanan
- Operasi Dapur
- English Language Proficiency 2
- Financial Accounting 2
- Bahasa Arab 2 atau
Bahasa Arab (Ex- Intensif)
- Pilihan subjek MPU 3 dari fakulti luar
|
- English For Specific Purpose 2
- Prinsip Perakaunan Hospitaliti
- Operasi Kaunter Hadapan
- Operasi Pengemasan
- Prinsip Pengurusan
- Apresiasi Teknologi Maklumat (MPU 2)
- Akidah & Akhlak
|
- Latihan Industri
|